La nostra és una societat basada en un model de producció i consum absolutament insostenibles. Un dels indicadors que ho certifiquen és el nostre nivell de producció de residus. En les darreres dècades s’han fet avenços que, tot i ser significatius, resulten insuficients.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, al Baix Llobregat, cada habitant va generar 472,74 kg de residus durant l’any 2018 (1,3 kg diaris). D’aquests, només el 44% es va dipositar en un contenidor de recollida selectiva.

Si bé el reciclatge és molt important, en matèria de residus la prevenció en la generació resulta cabdal. Tot residu que no produïm representa un important estalvi ecològic i energètic donat que no caldrà recollir-lo, emmagatzemar-lo, tractar-lo, etc.

60.000 tones de paper d’alumini a l’any

Imatge d’una mina de bauxita al Brasil (font: ejatlas.org)

Un dels exemples més paradigmàtics de la societat d’un sol ús que impera en la nostra era és el paper d’alumini. Un material que s’utilitza un sol cop i és llençat immediatament.

Segons un estudi del departament de Medi Ambient, a l’estat espanyol es produeixen anualment 60.000 tones de paper d’alumini amb un cost energètic només de la seva fabricació equivalent al consum elèctric anual de 250.000 famílies.

Però no només això, cal tenir en compte la destrucció que representa l’extracció de la bauxita — principal mineral emprat en la producció.— La seva obtenció es fa a partir de mines a cel obert que ocasionen la desforestació de grans àrees naturals amb la consegüent destrucció d’hàbitats i ecosistemes. A més, si hi afegim les infraestructures de transport i energia, les emissions atmosfèriques i de residus tòxics que contaminen l’aire, el sòl i l’aigua estem parlant d’uns costos insostenibles pel nostre planeta.

El cost d’embolicar un entrepà

Com dèiem fa un moment, quan fem servir paper d’alumini per embolicar un entrepà estem generant un residu gairebé de manera immediata (quanta estona passarà fins que aquest paper acabi a les escombraries o, en el pitjor dels casos, al terra del pati?).

Fem uns càlculs:

Si comptem que al Mediterrània hi ha uns 700 alumnes i el curs té aproximadament 180 dies lectius, de setembre a juny, els nostres fills i filles consumeixen uns 126.000 esmorzars. Si considerem que un entrepà tipus requereix 3 grams de paper d’alumini, estem parlant que, només al nostre institut generem 378 kilograms de residu de paper d’alumini per curs. Si tenim en compte que el paper d’alumini, encara que es dipositi al contenidor groc, resulta molt difícil de recuperar (sovint és massa petit i oliós fet que en dificulta el reciclatge) estem parlant de 378 kg de residus que no tindran una nova vida.

Les alternatives

Al mercat podem trobar diverses alternatives al paper d’alumini que ens ajudaran a prevenir la generació de residus. Us en presentem algunes:

Embolcalls reutilitzables

imatge: rolleat.com

Diverses empreses ofereixen embolcalls reutilitzables per als esmorzars, tenen una llarga vida (inclús amb un ús intensiu), poden rentar-se a la rentadora i són lleugers i còmodes de transportar. Algunes de les marques més conegudes són Boc’n’Roll, Ecotó i Keep Leaf, tot i que al mercat en trobaràs moltes més.

Estoigs o carmanyoles

Trobaràs gran quantitat de possibilitats, des dels estoigs de roba de diferents mides, aptes per a l’esmorzar fins a les carmanyoles de plàstic o acer inoxidable.

 

I vosaltres, coneixeu alguna altra alternativa?

Deixa’ns un comentari explicant-la!

Quan prepares l’esmorzar, quin és el teu paper?
Etiquetat a:    

Un pensament en “Quan prepares l’esmorzar, quin és el teu paper?

 • 30 d'agost de 2019 a les 11:45
  Enllaç permanent

  Hola! En primer lloc,felicitats per l’article! Trobava molt a faltar des de que el meu fill està a l’institut ( i ara ja farà 1r Batxillerat),que ningú no insistís, i sobre tot per part de direcció, en la necessitat d’evitar el paper d’alumini!

  I més, quan molts alumnes venen a l’institut d’escoles on es treballa molt amb els alumnes els hàbits ecològics i sostenibles.

  Jo us proposo altres alternatives: paper vegetal de forn que venen a tots els supers i/o paper de cera d’abella que es pot reutilitzar varies vegades ( jo el trobo a Amazon…).

  Gràcies!

  Laura

  Respondre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.