La ubicació d’una parada de la línia urbana d’autobús CF1 en les immediacions de l’Institut Mediterrània és una demanda històrica del centre i de les famílies dels alumnes. El passat mes de maig, amb motiu de la posada en funcionament del centre logístic del nou servei de neteja a les antigues instal·lacions de la planta de compostatge, la Junta Directiva de l’AFA va mantenir una reunió amb la Tinenta d’Alcaldia i Presidenta de SAC (Serveis Ambientals de Castelldefels) — empresa responsable del servei de neteja i recollida de residus —. En el transcurs d’aquesta reunió l’AFA va tornar a insistir en la necessitat de disposar d’un servei de transport col·lectiu i sostenible a l’abast dels i les alumnes de l’Institut.

Per tal de disposar de dades sobre els potencials usuaris que la línia guanyaria en cas que se’n modifiqués el traçat de les expedicions que coincideixen amb els horaris d’entrada i sortida (tant de l’ESO i el Batxillerat com dels Cicles Formatius), l’AFA es va oferir a realitzar una enquesta entre l’alumnat.

Els resultats de l’enquesta posen de manifest la viabilitat d’aquesta mesura.

Canviar hàbits de mobilitat

D’acord amb els resultats de l’enquesta, un 62% dels alumnes farien servir l’autobús com a mitjà de desplaçament —ja sigui a diari o puntualment—. D’aquest percentatge, un 21% faria servir el bus en substitució del cotxe. Aquesta dada demostra que la mesura no només suposaria un gran benefici ambiental, sinó que representaria un fort increment de l’autonomia dels alumnes.

A més, habituaria al jovent a fer servir mitjans de transport sostenibles, pràctica que contribuiria a formar futurs ciutadans compromesos amb el medi ambient.

Una necessitat que afecta a molts barris

* No es mostren els barris que no han rebut resposta a l’enquesta (feu clic per ampliar la imatge)

L’alumnat que triaria aquest mitjà de transport per arribar a l’Institut supera, en la majoria de casos el 30 per cent. És a dir, 1 de cada 4 alumnes faria servir el bus.

Barri L’agafaria sempre L’agafaria puntualment No l’agafaria mai
Can Bou 57% 0% 43%
Can Roca 13% 32% 55%
Centre 32% 35% 33%
El Castell-Poble Vell 13% 42% 45%
El Poal 50% 50% 0%
Els Canyars 25% 44% 30%
Granvia Mar 0% 50% 50%
La Pineda 33% 33% 33%
Les Botigues 67% 33% 0%
Lluminetes 0% 100% 0%
Montmar 64% 27% 9%
Muntanyeta 21% 37% 42%
Vista Alegre 20% 28% 52%
Zona Universitària 25% 50% 25%
No visc a Castelldefels 35% 35% 31%

Només un 17% dels alumnes disposa de la targeta T16

La targeta T16, títol de transport per a joves de 12 a 16 anys que permet viatjar de manera gratuïta i il·limitada en tots els mitjans de transport del sistema tarifari integrat. Sorprenentment, només un 16% dels enquestats disposa d’aquesta targeta tot i que un 54% manifesta conèixer-la. Aquest fet evidencia la necessitat de realitzar accions de difusió al municipi per donar a conèixer els avantatges d’aquest servei.

Beneficis més enllà del municipi

L’Institut Mediterrània és l’únic del municipi que ofereix estudis de formació professional. Aquest fet motiva que al centre vinguin alumnes de fora del municipi. En aquest cas, el fet de disposar d’un servei d’autobús que els portés al centre des de l’estació de rodalies suposaria una millora en la sostenibilitat més enllà del terme municipal. Més d’un 60% dels alumnes de formació professional farien servir l’autobús com a mitjà de transport.

A l’espera de resposta municipal

L’AFA ha fet arribar l’informe preliminar sobre els resultats de l’enquesta així com les dades absolutes de la mateixa a l’Ajuntament per tal que aquest els valori i amb l’esperança que s’adoptin les mesures necessàries per modificar el traçat de la línia CF1. Us mantindrem informats!

Descarregueu l’informe preliminar dels resultats de l’enquesta de mobilitat (pdf)

Un 60% dels alumnes de l’Institut Mediterrània agafarien l’autobús CF1
Etiquetat a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.