El teu fill o filla es queixa de mal d’esquena?

Sabies que, moltes vegades, el pes i la incorrecta utilització de la motxilla és la causa d’aquests dolors?

Generalment es tracta de contractures que no revesteixen gravetat però que, a la llarga, poden comportar problemes de salut.

En arribar a l’institut, la majoria dels nostres fills i filles condemnen les “rodetes” al traster.

—”Ja soc gran! Portar rodetes és de petits!”.

Ai! Si sabessin que el que es fa gran és el pes de la seva motxilla i que la seva esquena no està preparada per carretejar-la…

Partint de la premissa de que (sempre que es facin servir correctament) el millor seria portar la motxilla amb les rodetes, a continuació et deixem uns consells de l’Hospital Sant Joan de Déu sobre com preparar la motxilla. Fixa’t que diuen que el pes de la motxilla no ha de superar en cap cas el 15% del pes de l’estudiant!

L’Agència de Salut Pública de Catalunya també fa un seguit de recomanacions per evitar el mal d’esquena vinculat a les motxilles:

  1. No convé que les motxilles superin el 10% del pes corporal del nen o nena. S’han de situar en la zona lumbar, s’han de poder graduar segons l’alçada i el pes ha de quedar repartit entre les dues espatlles.
  2. Les motxilles han d’estar ben dissenyades. Han d’ajustar-se correctament i s’han de portar penjades a les dues espatlles (de dos tirants) per equilibrar el pes. Cal evitar les motxilles pesades i d’un sol tirant.
  3. És millor que la motxilla tingui tirants gruixuts i com més amples millor, així com un respatller encoixinat.
  4. L’ús d’un cinturó encoixinat que es pugui cordar a l’altura de l’abdomen o el pit serveix per repartir millor el pes i facilita la subjecció de la motxilla.
  5. Les motxilles amb rodes tenen l’avantatge de no sobrecarregar l’esquena, però s’han de saber utilitzar adequadament, perquè si la força que realitza el nen o nena per estirar-la no és uniforme pot sobrecarregar-li més un costat que l’altre.
  6. Es recomana emplenar-les de dins cap a fora, posant els objectes més pesats i plans enganxats a l’esquena; així es reparteix millor el pes i no es clava a l’esquena.
  7. Convé que el nen o nena s’organitzi i deixi preparada la motxilla el dia abans, i que consulti l’horari d’assignatures de l’endemà per assegurar-se que porta tot el necessari.

Els armariets, una alternativa

Una altra manera de reduir el pes de la motxilla és aprofitar els armariets de lloguer de què disposa l’Institut. Amb una bona organització (deixant a l’armariet allò que no necessitaran a casa) podran alleugerir sensiblement la càrrega que porten amunt i avall.

Esperem que aquests consells et siguin d’utilitat.

Ara ja saps, et toca aconseguir convèncer al teu fill o filla ‍😜.

Ànims!

Motxilles i mal d’esquena: unes recomanacions
Etiquetat a:

2 thoughts on “Motxilles i mal d’esquena: unes recomanacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.