Un grup de famílies i de docents d’alumnes de diversos centres educatius preocupades per la vulneració del dret a l’educació en temps de pandèmia ha elaborat el manifest “Defensem el dret a l’educació” per tal d’exigir la priorització del benestar d’infants i adolescents i que es garanteixi el seu dret a l’educació.

El manifest planteja al Departament d’Educació, a totes les administracions públiques responsables i a les direccions dels centres educatius quatre demandes bàsiques:

Previsió de mesures extraordinàries de reforç educatiu presencial per compensar el temps perdut. Després de sis mesos d’interrupció de l’activitat presencial és imprescindible una avaluació diagnòstica i un plantejament compensatori, especialment per a l’alumnat que més ho necessiti.

Un retorn a l’escola tan normalitzat com sigui possible. Els protocols han de ser ajustats a la fase de la pandèmia en què ens trobem a cada moment, i compartits amb tota la comunitat educativa. Han de ser proporcionals a l’evidència científica acumulada sobre els riscos i la transmissió entre infants i adolescents. Cal garantir l’accés universal a l’educació alhora que cal trobar un equilibri raonable entre la salut pública, la seguretat de les persones que treballen a les institucions educatives, i les necessitats que tenen els infants i els joves per al seu desenvolupament. Cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com “un estat de complet benestar físic, psíquic (mental) i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties”.

En aquest sentit, considerem el retorn plenament presencial al setembre per a tot l’alumnat com un mínim irrenunciable. Les administracions cal que facin un esforç màxim de coordinació per tal de posar els recursos necessaris per garantir-lo, i els protocols l’han de fer viable. Ens oposarem activament a qualsevol alternativa basada en la semipresencialitat o el manteniment de l’educació a distància.

Exigim també plans de prevenció i contingència clars per tal que, en cas d’un hipotètic rebrot, no es torni a repetir la situació que hem viscut aquests mesos. Si hi hagués un rebrot, l’afectació al dret a l’educació ha de ser la mínima possible, tant en extensió com en durada. L’escola és un servei essencial i cal tractar-lo com a tal. Cal dotar el sistema dels recursos necessaris per minimitzar eventuals nous tancaments, i per garantir i fer sostenible una atenció de la màxima qualitat per a tot l’alumnat. I, sobretot, atendre de manera específica les necessitats dels infants i adolescents més vulnerables, els que tenen necessitats educatives especials, i també els fills i filles de treballadores i treballadors essencials, com s’ha fet en altres països.

Més de 10.000 adhesions

En només 24 hores el manifest ja suma més de 10.000 suports. La Junta Directiva de l’AFA n’ha acordat l’adhesió i es compromet a difondre les iniciatives que sorgeixin de la plataforma.

Et convidem a llegir el manifest i a adherir-t’hi.

Defensem el dret a l’educació
Etiquetat a:        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.