Noia descansant
Foto de Kinga Cichewicz a Unsplash

Temps de lectura: 4 min.

Segurament aquesta és una de les frases que més repetim a determinades hores del vespre (o la nit).

Que el descans és absolutament necessari tots ho tenim clar. Bé, tots excepte els nostres fills i filles…

Però no ho diem nosaltres perquè siguem uns “plastes”, ho diuen gran quantitat d’experts i ho demostren estudis d’arreu del món.

El descans, indispensable

El descans i l’alimentació estan directament vinculats als processos que el nostre organisme necessita per afrontar el desgast que generen els esforços —físics, intel·lectuals i emocionals— que fem durant el dia.

Però dormir no és només una eina de “recuperació d’energia”. Hi ha parts del cervell que assimilen mentre dormim la informació que hem anat rebent durant el dia. Així, un bon descans, a més, contribueix a millorar la memòria i el rendiment cerebral.

Dormen els nostres fills i filles les hores necessàries?

L’entrada a l’adolescència dificulta sensiblement aconseguir que es compleixin les hores de descans. Cal tenir present que, fins als 13 anys, haurien de dormir entre 9 i 11 hores i, dels 14 als 18, les hores necessàries de descans serien entre 8 i 10.

Però resulta que l’alteració del rellotge biològic que experimenten els adolescents fa que la son els vingui més tard. Però no només això; resulta que les activitats extraescolars adreçades a aquesta franja d’edat acostumen a començar més tard i acaben al vespre. En conseqüència, endarrerim l’hora del sopar. Si hi afegim una major càrrega i dificultat dels deures, anar a dormir més tard és gairebé inevitable.

El resultat: vivim en un dels països on els adolescents dormen menys. Més de la meitat d’ells dormen menys de 8 hores. Si compares aquesta xifra amb les que donem una mica més amunt surt un diferencial d’entre 1 i 3 hores de son perduda cada dia!

Les pantalles, enemigues del rellotge biològic

Tauleta a la foscor
Foto d’Andrew Guan a Unsplash

Molts especialistes recomanen deixar els dispositius mòbils així com les pantalles en general (ordinador i TV) un mínim d’una hora abans d’anar a dormir. I és que la llum que emeten aquests dispositius (llum blava principalment) interromp el ritme circadiari —o rellotge biològic— encarregat de sincronitzar la nostra activitat amb les funcions fisiològiques del nostre organisme.

La llum que emeten les pantalles dels dispositius enganya el nostre cervell i impedeix que el nostre organisme engegui les funcions reparadores que s’esdevenen amb la foscor.

Tens un phonebie a casa?

Noia al llit mirant el portàtil
Foto de  Victoria Heath a Unsplash

Per si tot això fos poc, la son dels nostres mil·lenials té un enemic a qui no ens vam haver d’enfrontar nosaltres: el vamping, o el que és el mateix, passar la nit connectats a Internet mirant sèries, xarxes socials o enviant missatges (de fet vamping ve de la unió dels termes anglesos vampire —vampir— i texting —enviar missatges—).

Aquesta pràctica, fins a l’arribada dels dispositius mòbils (telèfons intel·ligents i tauletes) era relativament fàcil de controlar. N’hi havia prou amb no instal·lar ordinadors ni televisors a l’habitació dels nostres fills i filles. Però ara resulta més complicat. Si no hem establert unes regles clares, el mòbil —o la tauleta— poden passar la nit a la seva habitació.

Si aquest és el cas del teu fill o filla podries tenir un phonebie a casa sense saber-ho! I és que, en clau d’humor i jugant amb els termes phone —telèfon— i zombie —mort vivent—, és com alguns defineixen als que passen la nit en vigília connectats al món virtual.

Unes recomanacions

Cal que tinguis present que som nosaltres els responsables dels seus hàbits de descans. Et deixem unes recomanacions per contribuir a un millor descans. Com veuràs, la majoria les pots aplicar a tota la família:

  • Facilita estones de descans durant el dia. Tingues present que no cal dormir per descansar. Una estona escoltant música, un passeig, llegir poden ser també petits parèntesis de descans.
  • Fes-li notar la importància de dormir bé.
  • Evita extraescolars que acabin massa tard.
  • Fomenta horaris regulars. Evita que aquests horaris s’allarguin més de dues hores el cap de setmana.
  • Promou rutines relaxants per acabar el dia (música tranquil·la, xerrar una estona —sense discutir—, llegir, …)
  • Sopeu lleuger i eviteu les begudes excitants.
  • Procura que no practiqui activitat física abans d’anar a dormir.
  • Evita que utilitzin aparells electrònics abans d’anar a dormir.
  • No instal·lis aparells de TV o ordinadors i evita que s’endugui el mòbil o la tauleta a la seva habitació a l’hora d’anar a dormir.
  • Esperem que aquest article us hagi estat útil.

Bona nit i… que descanseu!

Fonts:

Generalitat de Catalunya – Família i Escola, Faros – Hospital Sant Joan de Déu, Adolescents.cat , El País, Diari Ara.

Vols fer el favor d’anar a dormir?!
Etiquetat a:            

Un pensament en “Vols fer el favor d’anar a dormir?!

  • 7 de desembre de 2018 a les 09:28
    Enllaç permanent

    Molt cert tot el que expliqueu, gràcies pels consells!
    Probablement el més útil sigui marcar rutines i deixar clar que els aparells electrònics es carreguen per la nit fora de l’habitació. Es pot fer en un lloc comú i així també donem exemple de que es pot anar a dormir sense el tlf al costat. L’altra opció és canviar el modem per un de programable i que s’apagui durant la nit.

    Respondre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.